Produkty nie zawierające glutenu – nowa moda

Gluten jest niezdrowy dla ludzi, którzy go nie trawią. Osoby tolerujące produkt właściwie bez przeszkód mogą spożywać tę substancję, ale osoby uczulone muszą bardzo uważać, gdyż konsumowanie być może doprowadzi do groźnych konsekwencji. Niestety masa produktów spożywczych zawiera tę szkodliwą substancję, wobec tego opłaca się zaopatrywać się poprzez internet lub sklepach stacjonarnych, sprzedających typowo produkty nie zawierające glutenu. Niektóre artykuły można przygotować samemu. Przy niektórych produktach trzeba się trochę napracować, ale za to jaka oszczędność!. Wobec tego dołożyć starań by nauczyć się samodzielnie produkty nie zawierające glutenu.

W mediach notorycznie widnieje zapytanie: jak zrobić mąkę bezglutenową? Rozwiązań jest mnóstwo bo taką mąkę można zrobić różnymi sposobami. Najwięcej zależy od tego, do jakiego celu zamierzasz użyć mąki. Możesz jej użyć do naleśników, domowego makaronu, placków kukurydzianych, lub jeszcze wielu innych różnych wypieków czy ciast. Często mąkę bezglutenową tworzy się mieszając inne mąki, bez glutenu, między innymi mąkę sojową z ryżową.

Warte uwagi recepty na mąki bezglutenowe odszukasz u Olgi Smile. W Internecie czy książkach można znaleźć bez liku przepisów, jak zrobić mąkę bezglutenową w domu. Zazwyczaj są proste w przygotowaniu, bo wystarczy odpowiednio zmielić dany produkt aż będzie proszkiem. Inne są bardziej kłopotliwe – wśród nich jest mąka kokosowa – ponieważ wiórki kokosa należy najpierw zupełnie odtłuścić, po czym pozostawić do wyschnięcia i włożyć do piekarnika i dopiero potem należy je zmielić na mąkę w blenderze. Pomimo nakładu czasu i tak powinno się przeznaczyć na to trochę czasu i zaoszczędzić pieniędzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *