Czy czekolada jest zdrowa czy też nie?

Często spotykam się z pytaniem jak to jest z tą czekoladą czy jest zdrowa czy nie. Ponieważ nie jest to tak wcale oczywiste pytanie to postaram się na nie odpowiedzieć.

Czekolada na pewno należy do słodyczy, które są w dużym stopniu przyswajalne dla organizmu człowieka i nie powodują tak dużego odkładania się tkanki tłuszczowej. Jedną z największych zalet czekolady jest to że posiada bardzo dużo magnezu czyli niezbędnego pierwiastka do życia, a w dzisiejszych czasach często w zbyt małej ilości on występuje u wielu ludzi na świecie. W szczególności jeśli pijemy dużą ilość kawy wtedy wypłukujemy ten pierwiastek i warto jest w takich sytuacjach jeść czekoladę aby uzupełnić ten niedobór, jest to na pewno lepsze rozwiązanie niż obciążanie wątroby jakimiś sztucznymi lekarstwami. Dlatego czekolada jest bardziej naturalnym źródłem pozyskiwania tego pierwiastka.

Oczywiście czekolada czekoladzie nie równa dlatego trzeba wybierać ją z rozwagą, najlepsza czekolada to taka która ma znaczący procent miazgi z ziaren kakaowca i nie ma dodanych żadnych konserwantów jak regulatory kwasowości czy sztuczne barwniki. Jeśli zależy nam na zdrowiu to powinniśmy wybierać jedynie najlepszej jakości produkty i nie zwracać aż takiej uwagi na ceny bo są one często uzależnione od marki towaru a nie od jej jakości.

Jedną z najważniejszych kwestii jest to że najwięcej wyżej wspominanego magnezu ma czekolada gorzka, inne czekolady smakowe to najczęściej puste kalorie chodź oczywiście nie wszystkie i zdarzają się ciekawe produkty bogate w substancję odżywcze z domieszką ziaren kakaowca.

Warto jest jednak dodać że o ile czekolada w szczególności gorzka jest dobra dla zdrowia to jedzenie jej w zbyt dużych ilościach uzależnia w sposób fizyczny i psychiczny dlatego nie możemy z nią przesadzać i trzeba zachować zdrowy rozsądek.

Oprócz magnezu czekolada posiada również żelazo oraz węglowodany które są równie ważnymi składnikami odżywczymi i również jak magnez są zdecydowanie najlepiej przyswajalne w postaci naturalnej. Im czekolada jest mniej przetworzona tym jest lepiej, dlatego produkty takie jak czekolada do picia czy inne cukierki czekoladowe nie są już tak zdrowe.
Nie wymieniłem jednak najważniejszej korzyści z jedzenia z tego wspaniałego produktu mianowicie czekolada posiada w swoim składzie składniki które podnoszą nasz tak zwany poziom szczęścia dzieje się tak ponieważ w czasie kiedy jemy czekoladę to nasz mózg wytwarza endorfiny, czyli hormon który jest odpowiedzialny za nasz humor co zdecydowanie może poprawić nasz komfort życia praktycznie w każdym aspekcie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *