Brazylijskie jagody acai

Acai to jagoda palmy brazylijskiej. Jak wskazuje na to sama nazwa, jest to mały, okrągły owoc o purpurowym kolorze. Znaleźć je można na mokrych nizinnych terenach Amazonii, gdzie to znajdują się ich całe plantacje. Acai w Brazylii dodawana jest głównie do lodów energetycznych i napojów. Obecnie jagody te są składnikiem wielu przekąsek, dań i napojów, począwszy od owsianki, a skończywszy na koktajlach. Brazylijskie jagody, nie tylko świetnie wyglądają i smakują ale przede wszystkim mogą mieć wpływ na nasze zdrowie.

Brazylijska żyła złota

Acai stanowi aż 40% pokarmu jaki spożywają mieszkańcy Brazylii, w ciągu dnia. Produkt ten był ogólnodostępny dla najuboższej ludności, po bardzo niskiej cenie. Nikt nie zwracał uwagi na „cudowne” skutki spożywania acai, dopóki Oprah Winfrey w swoim programie, nie zaczęła wychwalać ich właściwości. Od tamtego czasu, eksport tych jagód wzrósł o 53% co wiąże się z podniesieniem ich ceny. Brazylijczycy są oburzeni tym, że konsumenci Ameryki, traktują ich podstawowy pokarm jako magiczny środek poprawiający zdrowie i oddziałujący na urodę. Oprah zaprzecza, jakoby program o acai miał stanowić ich celową promocję.

Prawda o jagodach acai

Jagody palmy brazylijskiej są źródłem witaminy B1, B2,B3, C, E, potasu, wapnia, fosforu, białka oraz kwasów tłuszczowych Omega 6 i Omega 9. Poza bogatym składem mineralnymi i witaminowym, acai zawierają cenne dla zdrowia antyoksydanty. Dzięki swojemu składowi, acai wspomagają odchudzanie, poprzez przyśpieszanie metabolizmu i regulowaniu procesów trawiennych. Należy jednak pamiętać, że jagody te same w sobie nie wpływają na utratę wagi, a stanowią jedynie suplement diety w procesie odchudzania. Stanowią istotny element w profilaktyce schorzeń układu sercowo-naczyniowego oraz regulują poziom złego cholesterolu w organizmie. Acai, dzięki fitosterolach, które się w niej znajdują, mają znaczące działania przy utrzymywaniu gładkiej, nawilżonej i jędrnej skóry. Za przyczyną nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega, poprawiają także sprawność umysłową i intelektualną.

Nie wierz w to, że..

Na stronach internetowych, można znaleźć wiele mylących informacji o acai, w związku tym, poniżej przedstawię mity dotyczące jagód palmy brazylijskiej:

1. Acai zawiera w sobie więcej białka niż kurze jajo. Jest to nieprawda, ponieważ 100g suchego acai posiada 8,1g białka, gdzie w 100g kurzego jaja znajduje się aż 12,6g białka.

2. Acai stanowi bogate źródło wapnia. Fałsz, ponieważ pomimo tego, że uważasz się, iż w 100g suchego acai znajduje się 260mg wapnia, nigdy nie zostało kto naukowo udowodnione, a tym samym nie można uznać tego za fakt medyczny.

3. Suplementy, które zawierają w sobie acai są zupełnie naturalne. Do większości suplementów diety dodawane są konserwanty i barwniki, co sprawia, że acai nie jest już tym produktem, jaki powinniśmy zażywać. W związku z tym, przed zakupem należy zawsze bardzo dokładnie przeczytać skład wybranego suplementu. Optymalnym suplementem będzie przykładowo ten oferowany przez Hanoju.

Reasumując, brazylijskie jagody z pewnością są dobre dla zdrowia, ale nie należy wierzyć, że są one odpowiedzią na wszystkie schorzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *